Accommodatie

Botenhuis

Het huidige drijvende botenhuis 'de Haemel' stamt al uit 1972. Al bijna 50 jaar wordt er intensief geroeid aan het Maas-Waalkanaal in Nijmegen. Het botenhuis is de plek waar alle Phocanen komen om te roeien, sturen en coachen. Alles wat met roeien te maken heeft vindt plaats op het botenhuis. Naast de vele trainingen die er gedraaid worden, is het ook plek waar sociale contacten onderhouden worden. Na een training is er in het Bovenhuysch plek om uit te rusten, bij te praten met andere leden en een keuken om te koken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, de hele dag door zijn er leden aanwezig die op verschillende wijze gebruik maken van het botenhuis. 

Sociëteit

Uniek aan Phocas is dat ons botenhuis en sociëteit gescheiden zijn. De sociëteit van Phocas, de Villa van Schaeck, ligt aan de Van Schaeck Mathonsingel in het centrum van Nijmegen. Deze studentensociëteit is eigendom van de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF). Het bijzondere aan de Villa van Schaeck is dat het pand wordt gebruikt door meerdere studentenverenigingen uit Nijmegen. De andere verenigingen zijn N.S.H.C. Apeliotes, N.S.Z.V. de Loefbijter, N.S.L.T.C. Slow, A.S.V. Karpe Noktem en Nijmeegse Studentenvereniging de Navigators.

Doordat onze sociëteit zich in het centrum bevindt, is deze voor veel leden makkelijk en snel bereikbaar; iets wat je niet vaak ziet bij andere studenten roeiverenigingen. Elke dinsdag en donderdag gebruikt Phocas de Villa van Schaeck voor wekelijkse borrels en feesten. Daarnaast organiseert Phocas ook meerdere keren per jaar open feesten voor heel studerend Nijmegen, bijvoorbeeld tijdens de introductieweek of de Nijmeegse Vierdaagse.

Nieuw botenhuis

In de nabije toekomst verruilt Phocas het Maas-Waalkanaal voor de Spiegelwaal. In samenwerking met de gemeente Nijmegen en vier andere watersportverenigingen spant Phocas zich in om een nieuw watersportcentrum te realiseren in het Bastion, gelegen net buiten het centrum onder de Verlengde Waalbrug.

De verhuizing naar het Bastion biedt Phocas sportief gezien veel nieuwe mogelijkheden. De capaciteit in de botenloods neemt enorm toe en de sportruimte voor ergometertrainingen wordt vele malen groter. Bovendien gaat Phocas in het Bastion beschikken over een binnenbak. Door middel van een binnenbak kan een roeihaal ook op de wal getraind worden met intensieve coaching. Dit maakt de faciliteiten van Phocas ook geschikt als locatie voor trainingskampen van andere roeiverenigingen.

 

Het Bastion biedt nieuwe voorzieningen voor Phocanen zoals een professionele keuken, waardoor meerdere keren per week maaltijden op het botenhuis verzorgt kunnen worden, en een studieruimte waar roeiers tussen trainingen door gebruik van kunnen maken. Het nieuwe botenhuis in het Bastion wordt dus nog meer een ‘thuis’ voor Phocanen dan de Haemel nu al is!