Verticalen

 

De N.S.R.V. Phocas kent 10 verticalen. Deze verticalen, ook wel disputen genoemd, zijn op zichzelf ook verenigingen en zorgen voor verbinding tussen meerdere jaarlagen. Lidmaatschap bij een van deze verticalen kan een mooie aanvulling zijn op het lidmaatschap bij Phocas. Het eerste verticaal Heerendispuut Victoria Incorporata (VIC) is opgericht in 1994. Daarna zijn de volgende verticalen opgericht: Heeren Roeigenootschap Achelous (2001), Dames Roeigezelschap Chimaera (2002), Dameschdispuut Hard Roeien en Meer (2003), Dames Roei Dispuut Emmeken (2004), Heeren Roei Dispuut Elias (2012), Dames Roeigenootschap B.E.E.R. (2015), Heeren Roeigenootschap Legio X Equestris (2015), Heren Roeigenootschap de Boegballen (2015) en Dames Roeigenootschap Thesmophoria (2019). Lees hieronder meer over onze verticalen.

 

Heerendispuut Victoria Incorporata

Wij zijn heerendispuut Victoria incorporata, of kortweg VIC, het oudste dispuut van de N.S.R.V. Phocas. Opgericht op 15 januari 1994 met als doel het verbeteren en ondersteunen van de wedstrijdsectie op elk mogelijk vlak. Onze leden hebben dan ook allemaal een verleden in de wedstrijdsectie en ook onze oud-leden dragen nog gul bij via stichting VIC, waarmee bijvoorbeeld de eerste profcoaches zijn betaald tot het USC dat overnam en een aantal boten mee is gefinancierd. Momenteel bestaat het dispuut uit een gemêleerd gezelschap met een in het oog springend kenmerk als een olifant in een kamer. Die olifant, die mastodont, dat gigantische beest. Dat zijn wij. Met louter beren van kerels die staalkabels eten als ontbijt om hun kater te stillen nadat zij op woensdag weer in TweeKeerBellen zijn geweest. Maar dat geeft niet, ’s ochtends weer je wedstrijdpakje aan en dan gaan we naar de Bosbaan!

Heeren Roeigenootschap Achelous 

Wat typeert een Acheloot? Eens als brulapen omschreven, later als mannen met stiekem een klein hartje.. Het Heeren Roeigenootschap zou zichzelf niet anders willen kenmerken dan als een groep mannen met ambitie om de mooiste activiteiten voor Phocas neer te zetten. Momenteel met 27 man, zorgen wij ervoor dat jij een Fustival beleeft zoals je in je stoutste dromen nog niet had voorzien. Of dat tijdens Pasen de wederopstanding van het lichaam een totaal nieuwe betekenis krijgt. Je hebt thuis-thuis namelijk fanatiek ontweken door met je ploeg mee te doen aan de BONI. Goed, moge het duidelijk zijn dat de Acheloot Phocas extra joi de vivre brengt. Daarnaast doen we waar we goed in zijn, gezamenlijk pils hakken. Meer woorden hebben we er niet voor nodig!

Dames Roeigezelschap Chimaera

De Chimaera. Een mythisch wezen samengesteld uit de slang, de geit en de leeuw, met ieder dier haar eigen kracht. Die dieren gebundeld, is wat de Chimaera zo’n sterk wezen maakt. Zo ook het oudste dames gezelschap der N.S.R.V. Phocas! Sinds 2002 staan wij sterk zoals de Chimaera. Onze leden hebben ieder hun eigen unieke krachten, die gebundeld worden in ons mooie clubje. Samen organiseren we verschillende activiteiten voor N.S.R.V. Phocas, zoals het bowlingtoernooi en de ouderdag. Daarnaast zetten Chimaeren zich steevast in voor allerlei commissies die Phocas rijk is, zoals het tappersgilde en SB, de CompetiCie, de AC, verschillende bestuursfuncties en ga zo maar door. Ook het jaarlijks coachen van een eerstejaars competitieploegje en zelf de boot in stappen, draaien we onze hand niet voor om! Lang verhaal kort, we zijn gewoon een gezellig groepje dames, die overal een feestje van willen maken! 

Dameschdispuut Hard Roeien en Meer

Dameschdispuut Hard Roeien en Meer (afgekort HRM – spreek uit als ‘harem’) is hèt vrouwen wedstrijdroeidispuut van de N.S.R.V. Phocas. Wij zijn opgericht in 2003 vanuit een passie voor roeien, coachen en sturen op het hoogste niveau. Ons doel is om mensen langer betrokken te houden bij de wedstrijdafdeling en om deze te ondersteunen waar mogelijk. Veel van onze leden zijn daarom nog actief betrokken bij de huidige wedstrijdsectie. Ieder jaar organiseren wij in december een felicitatiediner voor alle dames die de wedstrijdselectie hebben gehaald en in juli de uittrainingscantus voor alle wedstrijdroeiers en hun coaches om te proosten op het afgelopen seizoen. Daarnaast hebben wij ook interne activiteiten waarbij we met (oud-)leden samenkomen voor een ander doel van ons dispuut: gezelligheid. Elke woensdagavond zijn wij te vinden in onze stamkroeg De Deut. 

Dames Roei Dispuut Emmeken

Wij zijn Dames Roeidispuut Emmeken, een diverse groep vrouwen die allemaal ambitie en roeien gemeen hebben. D.R.D. Emmeken is opgericht in 2004. Onze naam is gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nimwegen. Dit bekende verhaal vindt plaats in de mooiste studentenstad van Nederland. Onze leden volgen verschillende studies aan de Radboud Universiteit en HAN. Wekelijks borrelen wij in Café van Rijn waar wij onze verhalen en ervaringen delen met elkaar, onder het genot van een kopje thee, cappuccino, speciaalbier of een ander lekker drankje. Emmeken vindt het leuk om evenementen te organiseren. Zo hebben wij jaarlijks in de zomer ons Beachvolleybal toernooi waar iedereen van de Nijmeegse studentenroeivereniging welkom is. Daarnaast organiseren wij een Ladiesnight voor alle vrouwelijke leden van Phocas. 

Heeren Roei Dispuut Elias

“Eer en Trots wij palen hard”
H.R.D. Elias, opgericht in 2012 door een groep enthousiaste mannen die niet tevreden waren met de status quo. Deze mentaliteit ziet u vandaag de dag nog steeds terug bij de leden van het H.R.D.: een groep jonge, ambitieuze en hardwerkende mannen die het beste in elkaar naar boven laten komen. Presteren doen zij niet alleen op het water: het HRD kent ontelbaar veel talenten op sportief, intellectueel en organisatorisch gebied.  

Dames Roeigenootschap B.E.E.Я. 

Welkom bij Dames Roei Genootschap B.E.E.Я. Ons jonge genootschap bestaat uit 20 energieke meiden. Én dit jaar vieren we ons eerste lustrum! D.R.G. B.E.E.Я. heeft als doel de vrouwelijke (oud-)leden van de N.S.R.V. Phocas betrokken te houden bij de vereniging. Onze leden zijn dan ook allemaal (oud-)Phocaan. Je vindt ons op het botenhuis als roeier, stuur of coach of in één van de vele commissies die Phocas rijk is. Elk jaar organiseren wij binnen ons genootschap verschillende activiteiten, zoals het Sinter, Kerst & Nieuw (SKN) diner, het Beerweekend, de familiedag en de Wasbeerdag. Ook organiseren wij elk jaar een legendarische cantus voor alle vrouwelijke Phocanen. Buiten Phocas vind je ons om de week op donderdag bij onze stamkroeg Ruygh. 

Heren Roei Genootschap Legio X Equestris

Het H.R.G. Legio X Equestris is een in 2015 opgericht Heren Roei Genootschap. Het Tiende Legioen speelde een cruciale rol in de Gallische oorlogen en vochten onder Caesar in vrijwel elke veldslag. Het Legioen staat bekend als een hechte club mannen die zich binnen Phocas heeft geprofileerd als een aanwezig genootschap, vol humor en altijd in voor een biertje. De activiteiten die binnen Phocas door Legio X worden georganiseerd zijn de Speciaalbier Cantus en het Lasergametoernooi, waar de karaktereigenschappen van alle legionairs tot uiting komen: moedig en loyaal. De 22 leden van Legio borrelen momenteel bij Tappers. Elk jaar groeit dit aantal door een leuke en actieve ‘Infantielenperiode’ waarbij aspirant leden worden geïntroduceerd tot het dispuutsleven bij Phocas en Legio.

Heren Roeigenootschap de Boegballen

In november 2009 presenteert tijdens de Boco-loco-discoshow zich een nieuwe eerstejaarsploeg aan Phocas. Gekleed in kenmerkende rood-blauwe polo proosten zij op een lange en succesvolle periode bij de N.S.R.V. Ruim tien jaar later is de eerstejaarsploeg uitgegroeid tot een volwaardig genootschap: H.R.G. de Boegballen. Het H.R.G. is een groep jongemannen verschillend van studie, leeftijd, roeiambitie en interesse, maar verbonden door een hart voor Phocas en het roeien. Hoewel we nog steeds iedere week in rood-blauwe polo op de sociëteit zijn te vinden, kennen we ook een sportieve kant. Zo levert het H.R.G. elk jaar wedstrijdroeiers en coaches af aan de vereniging en is het inmiddels traditie geworden om ieder jaar gezamenlijk de Elfsteden Roeimarathon te voltooien. Van kroegtijger tot ware sportfanaat, H.R.G. de Boegballen is voor menig Phocaan een tweede thuis geworden. Dat er nog vele jaren mogen volgen!

Dames Roeigenootschap Thesmophoria

D.R.G. Thesmophoria, ook wel Thesmo, is het jongste verticaal van Phocas. Wij zijn opgericht op 6 september 2019, met als doel om de betrokkenheid en verbondenheid van leden binnen Phocas te vergroten. Thesmo bestaat uit een groep ambitieuze, enthousiaste en creatieve vrouwen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan Phocas. Van commissietijgers tot coaches tot wedstrijdroeiers: overal zijn groen-zilveren Thesmoren te vinden! Als verticaal helpen we regelmatig bij het organiseren van Phocas evenementen en kennen veel mensen ons van onze jaarlijkse evenementen ‘Lentebries’ (het festival) en ‘Thesmo Fever’ (de rolschaatsdisco). Voor onze eigen leden organiseren we hiernaast jaarlijkse diners, weekenden weg, familiedagen en meer. Daarnaast zien Thesmoren elkaar wekelijks, tijdens het sporten, vergaderen of natuurlijk tijdens de borrels in onze stamkroeg Selbachs!